Workshops lino, houtsnede & etsen, de basics

Gebeten door grafiek? Op zoek naar een boeiend artistiek medium? Deze lessen bieden je volop mogelijkheden om je creatief en kunstzinnig proces te verrijken. Basislessen om de technieken aan te leren worden herhaaldelijk ingericht. Daarnaast kan je op je eigen tempo in het vrij atelier de geleerde zaken in persoonlijk werk gaan omzetten. 

 

Vanwege de praktische voorbereidingen graag minimum 3 dagen vooraf inschrijven.


Workshops winter 2020

Workshop droge naald

Zaterdag 18/01 en 25/01 van 09.30u tot 12.00u

 

Droge naald is een echte basistechniek die je zowel als een werk op zich of samen met andere etstechnieken kan toepassen. Deze lessenreeks is ideaal om een basistekening te leren zetten en het drukken aan te leren.

 

We gaan met een PVC-plaat aan de slag. Leren de plaat in te inkten af te slaan en het drukken zelf. We kijken waar we het beeld kunnen versterken of een extra kleurtoets kunnen geven en overwegen hierbij een gekleurde achtergrond, Chine collé of a la poupée toe te passen.

 

 € 50  (gebruik materialen inbegrepen)

 


Een grafisch werk opbouwen kan zowel met één techniek of vanuit een combinatie van meerdere technieken opgebouwd worden. Het is handig om meerdere te kennen om zo te bepalen hoe je je beeld zal opbouwen. Daarna kan je met de Flex-kaart flexibel tijdens de openingsuren komen werken.


Workshop Hoogdruk: Lino

Zaterdag 07/03 en 14/03 van 09.30u tot 12.00u

 

Lino kennen we vooral van die typische zwart-witprenten, denk maar aan het werk van Frans Masereel (houtsnede). We leren de lino juist klaar te maken voor we de tekening zetten en gaan snijden. We bekijken de verschillende mogelijkheden om de tekening te zetten en hoe we lino kunnen afdrukken. 

 

€ 50 (gebruik materialen inbegrepen)

 

 

 


Workshop etsen: zachte grond en lijnets

Zaterdag 01/02 en 08/02 en 15/02 van 09.30u tot 12.00u

 

 

In deze reeks leren we 2 basistechnieken aan in koper namelijk zachte grond of vernis-mou en lijnets. We ontdekken eerst de mogelijkheden die deze technieken ons bieden.We leren stapsgewijs het koper op te schuren, de nodige afdeklagen aan te brengen, de tekening op te bouwen, de etsbaden te gebruiken en het drukken zelf. Na deze reeks kan je de vervolgreeks aquatint volgen om nog meer mogelijkheden te hebben om je beeld te gaan opbouwen.

 

We gaan niet-toxisch aan de slag. 

 

€ 75 (gebruik materialen inbegrepen)


Workshop Etsen: Aquatint

Woensdag 22/01 en 29/01 van 19u tot 21.30u    (Nieuwe data!)

 

 

Met aquatint kan je heel gevoelig grijstonen (of kleurschakeringen) in je werk brengen. Zo kan je makkelijk diepte creëren, schaduwen toepassen of vlakken etsen, zoals Francesco de Goya zo knap in zijn werk toepaste. Een onontbeerlijke basistechniek naast de zachte en lijnets in het etsproces. 

 

Om deze reeks te volgen heb je bij voorkeur al voorkennis niet-toxisch etsen.

 

€ 50 (gebruik materialen inbegrepen)