The organ(ic) garden

Expo KuZ in De Zande te Beernem op 25 &26/03

Mijn werk The Organ(ic) garden omvat niet alleen de tafel-tuin die ik aan het opbouwen ben en waarmee ik de aandacht op orgaandonatie wil vestigen. Dit werk is ook niet gewoon gemaakt vanuit een pro- of contrastandpunt dat omtrent donatie ingenomen kan worden. Ik heb het voorbije jaar een verwant verloren waarvan de organen gedoneerd werden en heb dus deze zijde van de donatie op nabije afstand mee gevolgd. Deze gebeurtenis en dit thema hebben mij dan ook getriggerd als thema voor mijn deelname aan Expo KuZ te Beernem.


 

Mijn werk zal dan ook niet eindigen bij de tentoonstelling, ook al werk ik er nu een periode intensiever naartoe. Maar het thema van gezondheid, zowel fysiek als psychisch, vanuit een ziels-geestelijk aspect proberen te benaderen vraagt denk ik meer dan enkele maanden om dat enigszins te gaan begrijpen en dan in kunstzinnig werk om te zetten. 

 


 

Maar met het werk dat binnenkort te zien zal zijn wil ik andere mensen ook even aan het denken zetten over de gezondheid van de organen. Vaak is een aangeboren probleem de oorzaak van de nood aan een nieuw orgaan maar evengoed ontstaan de gezondheidsproblemen die een nieuw orgaan vereisen tijdens het leven. Dit kan één of meerdere oorzaken hebben die al dan niet bewust gekend zijn. Om deze mensen meer overlevingskansen of een comfortabeler leven te geven worden dan soms organen getransplanteerd.

 


 

Maar wat is dan de mens? Is hij gewoon een veredeld of verder ontwikkeld dier of is hij toch iets anders dan dat? Wat is zijn plaats en opgave in de wereld en de gehele kosmos. Is het lichaam gewoon een al dan niet goed draaiende machine die af en toe eens een mankement heeft en uiteindelijk de geest geeft? Ja de geest geven, waaruit bestaat de mens dan zo allemaal? Geest, ziel, lichaam? Als we vanuit dit beeld zouden vertrekken heeft de mens een fysiek en niet fysiek element in zich. Dus wat als we uitgaan van de mens die niet alleen puur fysiek functioneert maar een ziels-geestelijk aspect in zich draagt dat dat als een toestroom van elektriciteit het lichaam en het denken in beweging zet?


The Organ(ic) garden, de naam is als een woordspeling gekozen, daar de connectie de mensen aan het denken kan zetten. Wie een (bio)groentetuin of ook gewone heeft of wil aanleggen maakt zich meestal gedachten omtrent de soorten planten en de noden van deze om uitstekend te groeien. Maar hoeveel denkt een mens na over de noden van zijn organen. Hoeveel warmte en licht, aardse stoffen en vocht heeft een mens nodig om goed te gedijen. Zijn deze elementen puur fysiek te beschouwen of ook metafysisch?. Moet de mensen gewoon gezond voedsel nuttigen of heeft hij ook nog een ander soort voedsel nodig om goed te aarden in het leven?